Conferinţa ORL - actualităţi în rinologie
- 180 vues
Medicii otorinolaringologi din ţară şi de peste hotare, cercetători în rinologie, dar şi studenţii şi rezidenţii interesaţi de acest domeniu al medicinei s-au întrunit vineri, 28 martie, în cadrul Conferinţei ştiinţifice internaţionale ”Actualităţi în rinologie”. Conferinţa a fost organizată de Catedra de otorinolaringologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” și Asociaţia științifico-practică de Otorinolaringologie din Republica Moldova.
Moderatorul conferinţei, rectorul Ion Ababii a menţionat în cuvântul de salut că otorinolaringologia este un domeniu prioritar al sistemului medical din Republica Moldova, iar acest forum ştiinţific a oferit participanţilor posibilitatea de a identifica soluţii şi paşi concreţi în realizarea reformelor şi remanierilor din sistem. Programul conferinţei a inclus abordarea temelor stringente, precum tratamentul cu fitoproduse, chirurgia rinosinusală endoscopică la copii, sinusita maxilară fungică, imunoterapia în rinita alergică, metode reconstructive în patologia tumorală facială, cefaleea şi rinosinusitele etc.
Rectorul a apreciat prezenţa la conferinţă a profesorilor cu renume în domeniul otorinolaringologiei din România, Rusia, Italia, Germania, recomandând audienţei să preia cât mai multe din experenţa profesională a acestora. De asemenea, Ion Ababii a remarcat prezenţa impunătoare în sală a tinerilor specialişti, rezidenţi şi studenţi interesaţi de rinologie. “Otorinolaringologii tineri sunt cei care vor asigura realizarea reformelor în conformitate cu cerinţele epocii şi vor face face faţă provocărilor”, a fost mesajul rectorului pentru specialiştii tineri.
Mihai Cecan, viceministru al sănătăţii, a menţionat că, în prezent, otorinolaringologia este una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii, dat fiind faptul că morbiditatea cauzată de bolile ORL înregistrează creşteri în fiecare an. “Acest fapt impune în sine mai multe domenii de activitate şi, în primul rând, coerenţă în programele de profilaxie, care trebuie să corespundă cerinţelor populaţiei”, a spus viceministrul. Mihai Cecan a informat că în următorii cinci ani, în cadrul unui proiect de sănătate, vor fi create 8 spitale regionale, iar specialitatea ORL este în prim plan. Astfel, secţiile ORL vor avea săli dotate cu echipamente performante de înaltă precizie.
Lucrările conferinţei s-au desfăşurat, preponderent, în limba engleză cu traducere în limba română. Acest fapt ar putea deveni o regulă şi pentru alte evenimente de acest gen, deoarece cunoaşterea limbii engleze este un avantaj pentru facilitarea schimbului de experiență cu specialiștii din alte țări.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii